Αγαπημένο Εξώφυλλο:

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Τι δεν ξέρατε για την τράπουλα...


Άλλο ένα αρθράκι στην αγαπημένη σας τρελοστήλη "κουβέντα να κάνουμε", που νομίζω θα ψυχαγωγήσει και διαπαιδαγωγίσει(!!!) αρκετούς...

Η γνωστή, σε εμάς τα τρελοχαρτόμουτρα, τράπουλα πρωτοεμφανίστηκε, όπως και άλλα πολλά, στην Κίνα τον 9ο αιώνα (κρίμα που δε είχαν αφιέρωμα και στους Ολυμπιακούς, όπως με τις άλλες εφευρέσεις τους...:P).

Στην Ευρώπη ήρθε από τους Μαμελουκανούς (Άραβες σκλάβοι) τα τέλη του 14 αιώνα και από τότε έχει υποστεί ελάχιστες αλλαγές. Η μόνη ουσιαστική ήταν οι δύο χαμηλότερες φιγούρες που από "αντιβασιλέας" και "αναπληρωτής" έγιναν "βασίλισσα" και "βαλές" αντίστοιχα.

Το τελευταίο χαρτί που μπήκε στην τράπουλα ήταν ο τζόκερ. Προστέθηκε από τους Αμερικάνους (όχι που δεν θα έβαζαν το χεράκι τους!) και η σχεδίαση αυτού του χαρτιού έχει καταλήξει ως το "trademark" του κάθε κατασκευαστή τράπουλας.

Τα δύο πιο τρελοενδιαφέροντα που θα διαβάσετε σήμερα είναι:

Πρώτον, ο Άσσος ξεκίνησε ως το χαμηλότερο χαρτί στην τράπουλα. Στη συνέχεια όμως, και αρχικά από τους Γάλλους, άρχισε να θεωρείται το κορυφαίο χαρτί. Αυτό έγινε κυρίως κατά τη Γαλλική Επανάσταση και συμβόλιζε την ανόρθωση της χαμηλής ταξής έναντι της βασιλικής οικογένειας.

Δεύτερον, κάτι που διάβασα σε αυτά τα εκνευριστικά και σπάνια χρήσιμα chain-mails. Οι φιγούρες στην τράπουλα απεικονίζουν πρόσωπα της Ιστορίας, της θρησκείας ή της παράδοσης. Συγκεκριμένα οι Δαβίδ, Ιούλιος Καίσαρ, Καρλομάγνος και Μέγας Αλέξανδρος αποτελούν το καρέ των Ρηγάδων, και οι Αθηνά Παλλάδα, Ιουδήθ, νεράιδα Αρζήν και Ραχήλ απεικονίζονται στις συμπαθητικές κυριούλες της τράπουλας. Τέλος πιστεύεται πως οι Βαλέδες είναι πορτρέτα γνωστών πολεμιστών όπως ο Έκτορας και ο Λάνσελοτ...!!!

Ελπίζω να τρελομάθατε και κάτι παραπάνω σήμερα από εμένα για να συνεχίσει να υφίσταται και να πραγμστοποιεί το στόχο της αυτή η στήλη... :D
Υ.Γ. Καλό Φλος Ρουαγιάλ και ο Ρήγας Μπαστούνι μαζί σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου